Omezení provozu objednávek ve dnech 20.3 až 24.3. Všechny nové objednávky v těchto termínech budou expedovány až 25.3. Děkujeme za pochopení.

Vltavín – zeleně zbarvené přírodní sklo

Vltavín, známý také pod názvem moldavín, je zeleně zbarvené přírodní sklo. Jedná se o tektin, horninu, která vznikla jako důsledek dopadu meteoritu. Mezi největší naleziště na našem území paří jižní Čechy, oblast kolem Vltavy.

Zbarvení

Vltavíny se proslavily svou nádhernou zelenou barvou. Ta se rozděluje hned do několika základních barevných odstínů – bledě zelená, jedovatě zelená, světlá zelená, zelená lahvová, zelená olivová a hnědá. Jednotlivé barevné odstíny způsobuje přítomnost různých kationtů. Patří mezi ně železo, titan a možná také mangan.

Základní charakteristika vltavínů

Tvar vltavínů je různorodý. Stejné je to i s povrchem a jejich velikostí. Vltavíny největších rozměrů, které byly nalezené v oblasti jižních Čech, měřily 12 cm a jejich váha byla něco málo přes 150 gramů. K nalezení jsou celé tvary – oválky, kapky, vejčité tvary, ale také pouhé úlomky nebo střípky. Skulptace představuje jejich rozbrázdění – strukturovaný povrch, které je velmi nápadné. Jejich kvalita i skulptace závisejí na délce vodního transportu. Jedná-li se o vltavíny z druhotných, čtvrtihorních nalezišť, bývají obroušené a zaoblené a jsou matné. Jsou mezi sběrateli velmi oblíbené.

Největší oblibě při výrobě šperků se vltavíny těšily v dobách secese.

Výběr toho pravého

Současné šperkařství používá jak vltavíny broušené, tak i surové. Největší cenu mají kameny, které nejsou porušené, mají tvar, strukturu skulptace a barvu. Chcete-li šperk brát jako investici, volte takový kousek, který obsahuje surový kámen. Cena poroste díky tomu, že jediná světová naleziště vltavínů se nacházejí pouze na území Čech a Moravy.

Pokud jsou kameny broušené, vynikne u nich jejich barva. Brusný tvar je nejčastěji ovál nebo kulatý.
U surových kousků je více patrná je pokud se díváme proti světlu. Surové kousky se jinak jeví jako tmavé, dokonce až černé.

Stříbrné šperky a hodinky od P&J Jewellery