Omezení provozu objednávek ve dnech 20.3 až 24.3. Všechny nové objednávky v těchto termínech budou expedovány až 25.3. Děkujeme za pochopení.

Jak pečovat o jantarové šperky?

Když se řekne jantar, každému z nás se vybaví kámen medově zlatavé barvy. Který dýchá dobami dávno minulými. Přestože s řadí mezi drahé kameny, kámen to vlastně vůbec není. Jedná se o fosilizovanou pryskyřici několika druhů jehličnatých stromů, které v současné době již neexistují. Vytvářel se nejčastěji v dobách třetihorních.

Můžeme jej spatřit v několika různých barevných variantách. Klasiku představuje barva oranžová nebo žlutá. Mezi další barvy patří červená, bílá a velmi vzácné jsou barvy modrozelená a mechová. Mezi největší naleziště patří jižní část Baltského moře.

Jantarové korálky

Jantar se těší velké oblibě už od dob starověkých. Vyráběly se ze něj sošky a šperky a setkat se můžeme i s jantarovým nádobím.

Pokud máte doma jantarové šperky, je potřeba se o ně náležitě starat.

Péče o jantarové šperky

Jantar je náchylný k poškození a je tedy potřeba mu věnovat náležitou péči.

  • Šperky s jantarem nevystavujte slunečním paprskům, na které je jantar citlivý.
  • Jantar nemá rád výkyvy počasí – vysoká vlhkost, přechod mezi zimou a teplem. Jakmile je jantar vystavován nevhodným podmínkám, může dojít k jeho zakalení.
  • Šperky s jantarem uchovávejte v samostatných sáčcích vyrobených z bavlna nebo saténu. Můžete je také uložit do krabičky s těmito látkami vystlané. Jedná se o materiál křehký a mezi ostatními šperky by mohl být snadno poškrábaný.
  • Pozor dejte i na vyšší tlak. Pokud převážíte jantarové šperky, neukládejte je na dno zavazadla.
  • Jantar je citlivý na chemikálie. Pozor dejte při aplikaci parfému a vlasové a dekorativní kosmetiky. V případě kontaktu jantar umyjte teplou mýdlovou vodou.
  • Jantarové šperky nenoste, pokud vykonáváte nějaké domácí či zahradnické práce.
  • Pro čištění jantarových šperků nepoužívejte parní ani ultrazvukový čistič. Při této činnosti dochází ke změně teploty a vlhkosti. To by mohlo jantar poškodit.
  • Extrémně škodlivý je pro jantar chlor v bazénu.

Stříbrné šperky a hodinky od P&J Jewellery