Omezení provozu objednávek ve dnech 20.3 až 24.3. Všechny nové objednávky v těchto termínech budou expedovány až 25.3. Děkujeme za pochopení.

Stříbrné nebo zlaté šperky?

Zlato i stříbro patří mezi oblíbené drahé kovy. Někdo preferuje šperky ze zlata, další zase ze stříbra. Každý z kovů má své výhody a nevýhody a ty se odrážejí i na špercích.

Zlaté šperky

Tento ušlechtilý lesklý kov odolává oxidaci a korozi. Jen velmi málo kyselin jej poškodí. Má vysokou hodnotu a je oceňován pro svoji krásu a pro svůj půvab. Egypt byla jedna z prvních zemí, která jej začala využívat pro výrobu šperků. Jeho barvu spojovali s barvou slunce a díky tomu jej používali jako ozdoby a koruny pro své faraony.
Zlato je kov dokonale kujný a díky tomu a své odolnosti se jedná o kov velmi preferovaný, co se výroby šperků týká. Jeho cena se odvíjí od několika faktorů. Velkou roli hraje ryzost zlata a jeho aktuální tržní hodnota. Svoji roli má i řemeslné zpracování nebo design. 100 % čisté zlato má 24 karátů. Velmi oblíbené je zlato o obsahu 14 karátů a to poměrem dostupnosti a ceny.
Zlaté šperky jsou vhodnou volbou pro teplejší tón pleti, pro barvu očí hnědou, zelenou nebo oříškovou a barvu vlasů hnědou, červenou nebo černou.
Zlaté šperky nepotřebují žádnou speciální údržbu a dlouhou dobu si zachovávají svoji krásu.

Stříbrné šperky

Stříbro je kov, který je měkčí, snáze se poškrábe a ohne. Jeho tvrdost se zvýší legováním s jinými kovy. Vzhledem k tomu, že je měkké, leguje s mědí, která zvýší jeho pevnost a odolnost. Barvu stříbra tento přídavek neovlivní.
Stříbrné šperky jsou vhodnou volbou pro ty, kdo mají chladnější tón pleti. Ten se hůře opaluje, snadno se spálí od slunečných paprsků. K chladnému tónu pleti patří oči barvy zelené a modré a vlasy v barvě blond, hnědé nebo černé. Šperky pro tento typ doplní kameny v zářivých barvách sytě červené, fialové, modré nebo růžové.

Velkou výhodou stříbrných šperků je jejich cenová dostupnost. Nevýhodou je, že u citlivých jedinců může způsobovat alergické reakce.

Stříbrné šperky a hodinky od P&J Jewellery