Omezení provozu objednávek ve dnech 20.3 až 24.3. Všechny nové objednávky v těchto termínech budou expedovány až 25.3. Děkujeme za pochopení.

Lab Grown Diamonds – nová etapa v oblasti šperkařství

Která žena by nepodlehla třpytu diamantů? Jejich cena však někdy bývá příliš vysoká a také těžba probíhá ne vždy v souladu s obecně uznávanými hodnotami. Proto možná milovníky šperků s diamanty potěší fakt, že se objevil nový typ diamantů, které svou těžbou neničí přírodu a jsou i cenově přijatelné. Jedná se o diamanty, které vznikají v prostředí laboratoří, nikoli však chemickou cestou.

Lab Grown Diamonds

Jedná se o kousky, které vytvořil člověk. Nejsou to však diamanty umělé, ale pravé, které mají stejné vlastnosti. Jen vznikly v laboratoři. Mezi jejich výhody patří ekologické a udržitelné hledisko. Díky laboratorní syntéze se může velmi snadno kvalita výsledných kamenů ovlivnit. Vzhledem k tomu, že tyto diamanty vznikají v laboratoři, nezatěžují životní prostředí těžbou.

Vlastnosti těchto diamantů

Složením se neliší od těch přírodních. Oba druhy jsou tvořeny uhlíkem. Také tvrdost mají stejnou. Dosahují nejvyššího stupně 10. Neodlišují se ani dalšími fyzikálními a optickými vlastnostmi. Jsou stejné i v předpokladech pro kvalitu brilance, lesku a třpytu. Rozdíl je pouze v místě vzniku, případně stáří.

Tento druh diamantu nemusí být zákonitě jen čirý. Pokud se během syntézy přidá určitý chemický prvek, mohou získat zajímavé zbarvení. Také mohou být ozářeny nebo žíhány po ukončení krystalizace. Metody laboratorní výroby jdou neustále vpřed a tak mohou vznikat diamanty pyšnící se dokonalou čistotou, bezbarvostí velikostí a dokonalým jasem.

Výroba

V současné chvíli se využívají dvě různé metody. Bez speciálních přístrojů nelze rozeznat pravý diamant od toho laboratorního.
Nejčastější metodou je taková, která simuluje podmínky, při nichž se vytvářejí diamanty v přírodě. Na malém kousku diamantu roste větší kus. Druhá metoda používá plyn.

Stříbrné šperky a hodinky od P&J Jewellery