Omezení provozu objednávek ve dnech 20.3 až 24.3. Všechny nové objednávky v těchto termínech budou expedovány až 25.3. Děkujeme za pochopení.

Co jste možná nevěděli o historii šperků. TOP 12 zajímavostí, které vás možná překvapí

Šperky jsou staré jako lidstvo. Lidé se jimi zdobili odnepaměti. Podívejte se na některé zajímavosti, které vás možná překvapí.
  1. Archeologové objevili korálky, které se používaly pro výrobu šperků v marocké jeskyni. Jejich původ se datuje do doby před 150 000 lety.
  2. Velmi staré šperky byly naleznete z období před 100 000 lety. Jednalo se o korálky, které byly vyrobené z mušlí Nassarius.
  3. Korálky vyrobené ze šnečích ulit byly nalezené v Africe. Pocházejí z období před 75 000 lety. K jejich nálezu došlo ve starověké jeskyni Blombos.
  4. Korálky, pro jejichž výrobu byla použitá pštrosí vejce, se nalezly na území Keni – v Enkapune Ya Muto. Jejich stáří se odhaduje na 40 000 let.
  5. Kromaňonci nosili jednoduché náhrdelníky, které si vyráběli z kostí, zubů, kamenů a zvířecích šlach.
  6. Na území Ruska byly nalezeny starověké náramky, které byly vyřezávány z mamutích klů.
  7. Mezopotámské hroby, které byly objeveny na královském hřbitově v Uru, a pocházely z let2900 – 2300 p.n.l., byly plné nádherných šperků vyrobených ze zlata, stříbra apolodrahokamů.
  8. Obyvatelé starobylé Asýrie nosili velké množství šperků. Jednalo se o amulety, náramky nakotníky nebo masivní náhrdelníky.
  9. V průběhu vývoje lidstva často šperky signalizovaly určité postavení. Například vestarověkém Římě mohli prsteny nosit jen vysoce postavení obyvatelé.
  10. V některých afrických kulturách představují velké náušnice znak mužnosti, udatnosti, mocia postavení.
  11. Zásnubní prsteny se datují do poloviny 15. století. Popularitu si získaly díky sňatkuMaxmiliána I. A Marie Burgundské, která zásnubní prsten obdržela.
  12. Pro výrobu šperků se používají minerály a polodrahokamy – diamanty se poprvé těžily vIndii. Jantar může být starý až 120 milionů let. Velký, dokonalý rubín v kvalitě drahokamů má větší cenu než diamant podobné velikosti.

Stříbrné šperky a hodinky od P&J Jewellery